1. Home
 2. Blog
 3. Appels en peren

Appels en peren

Nee, Peter zal je nooit appels voor peren verkopen, hij verkoopt ze gewoon allebei. Niet één soort, maar veel verschillende soorten.

Appels zijn voor ons Nederlanders de meest vertrouwde fruitsoort. We zijn er allemaal mee opgegroeid, al is het maar met appelmoes. Ook nog eens onze favoriete meeneem-snack. Ze zijn ook zo handig, kant en klaar, je hoeft ze niet te schillen, een handzaam formaat en lekker op elk moment van de dag. Onze meest gegeten taart is dan ook appeltaart. Recepten voor appeltaart zijn er zat, maar al eens een Tarte Tatin (recept staat onderaan) gemaakt? Ook te maken met peren of vijgen die we verkopen.

tarte tatin

Het verhaal gaat dat de zussen Stéphanie en Caroline Tatin in hun restaurant in het Loire-gebied een keer zo gehaast waren dat ze voor hun gekarameliseerde appeltaart vergaten het deeg eerst in de vorm te doen. Daarom deden ze het deeg bovenop en keerden de taart om, toen ie gebakken was. Het is een mooi verhaal, maar de omgekeerde appeltaart bestond al in die streek. De zusjes Tatin hebben hem beroemd gemaakt, ook mooi natuurlijk.

Appels werden zeker al zes duizend jaar geleden gegeten (er zijn resten gevonden). Van peren zijn resten gevonden van zeker al drie duizend jaar geleden. Als fruit dan ook superoud, maar de appels en peren die wij verkopen zijn supervers natuurlijk.

Onze appels: Kanzi – knapperige appel met zoetzure smaak, Fuji – sappige en zoete appel met meer flavonoïden (antioxidanten) dan de meeste appels, Golden Delicious – zachte appel met lichte smaak, Granny Smith – harde appel met heel zure smaak, Jazz – knapperige appel met friszoete smaak, Queen – sappige appel met wat zoete smaak, Red Prince – harde appel met zoetzure smaak (en ook meer flavonoïden), Pink Lady – sappige appel met zure smaak, Royal Gala – sappig en zoet en Delbare – knapperige appel met zoetzure smaak.

Daarnaast verkopen we verschillende soorten appelsap – deze met Cranberry bijvoorbeeld – en appelmoes en stofpeertjes in glazen pot.

We verkopen twee soorten peren. De bekende Conference peren en de nieuwe soort Q-tee peren, zo genoemd om de rode blos die schattig (cute) is. Dit is een wat kleinere peer met een heerlijke smaak.

Recept Tarte Tatin, spreek je uit alsof je op een zoemer drukt tatèèèè.

Benodigdheden: taartvorm 22 cm doorsnee (aan één stuk, anders loopt de karamel eruit).

 • 9 appels of peren
 • 180gr suiker
 • 90gr boter

Voor het deeg:

 • 150gr boter
 • 130gr suiker
 • 2 eieren (Peter verkoopt de biologische eieren van boer Pieter)
 • 240gr meel
 • 10gr gist
 • 4gr zout

Bereiding:

Vulling:
eerst karamel maken door in een steelpan met dikke bodem op zacht vuur de suiker te smelten, van het vuur te halen en de boter er doorheen te roeren. Giet de karamel in de bakvorm. Dan de appels of peren schillen, klokhuis eruit en in mooie schijfjes snijden die je in een cirkels op de karamel legt. 35 minuten in een voorverwarmde oven plaatsen op 160°C. De appels of peren dan een beetje dieper in de karamel drukken en nog 10 minuten in de oven op 1500C. Dan af laten koelen.

Deeg maken:
zachte boter met suiker mixen, meel en gist toevoegen, mixen en tot slot de eieren en het zout toevoegen, mixen. In een beboterde taartvorm van 22 cm doorsnee leggen met een dikte van ongeveer 3 cm. 45 minuten in een voorverwarmde oven op 1600C laten bakken. Af laten koelen en uit de vorm halen. Op de vorm met de appels of peren plaatsen, goed aandrukken, de vorm weer een beetje verwarmen, dan een groot bord op de vorm plaatsen en omkeren zodat de taart eruit komt.

Snelle versie:
gebruik kant-en-klaar bladerdeeg laat de plakken bladerdeeg ontdooien, terwijl je de karamel en appels of peren klaarmaakt. Laat de karamel met appels of peren in de vorm 30 minuten in een voorverwarmde oven op 1600C bakken. Haal de vorm uit de oven, druk de appels of peren dieper in de karamel, leg het bladerdeeg eroverheen, smeer een beetje boter over het bladerdeeg en laat alles 15 minuten op 1600C bakken. Beetje af laten koelen en dan met bord op vorm omkiepen.

De tarte tatin kun je ook met onze verse vijgen maken. 

Deel dit bericht

Meer